Check parachute en spring!

 In Geen categorie

Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. We hebben het al uitgebreid gehad over loslaten, een inkijkje nemen in de toekomst, vragen stellen, ideeën bedenken en toetsen. Nu pas het besluit?

Het besluit om te veranderen, is natuurlijk centraal al lang genomen. Dat klopt. Maar hier gaat het om het besluit van iedereen om te doen wat er besloten is. Het is een omslagpunt. Van ja zeggen naar ja doen.

In deze fase merk je dat er al veel bedacht en uitgedacht is, het klinkt allemaal aannemelijk en toch ben je huiverig. Het is weer het verschil in snelheid tussen denken en voelen. Alles is al uitgedacht, nu moet ook het gevoel komen dat het veilig is om de sprong te maken.

Het is niet anders dan het besluit nemen om een nieuwe baan te nemen of om te trouwen. Je weet dan ook niet wat er kan gebeuren, alleen dat je het wilt en het daarom doet. Menigeen heeft drempelvrees ervaren voor zijn of haar huwelijksdag of even getwijfeld buiten het gebouw van de nieuwe werkgever. Zo ook tijdens verandertrajecten op het werk.

Dit is de fase van het innerlijke twijfel. Kan ik het echt wel? Krijgen wij het echt voor elkaar? Ben ik niet stom bezig? Klopt dit echt?  Is er een vangnet?

Als manager in deze fase ben je twijfelvanger. Dit is belangrijk. Twijfels brengen onduidelijkheden aan het licht, waar je vervolgens iets mee kunt doen. En het beantwoorden van je twijfels geeft zekerheid en zelfvertrouwen. Waardoor jullie de sprong durven te nemen. Op naar ja doen.

Het is belangrijk om het besluit een wij-besluit te maken. Ga bijvoorbeeld niet vooruitlopen als manager, terwijl de rest stilstaat. Iedereen moet het besluit dragen en zijn rol weten in de nieuwe situatie. Vermijd ook een langdurig proces, dat kan leiden tot twijfels. Ervoor gaan nu met zijn allen.

Ook deze fase in een transitieproces vraagt veel van een organisatie en van jou als persoon. Het maakt niet uit of je manager of medewerker bent, ervaren of onervaren; je doet een transitieproces altijd als mens samen met andere mensen. Dat is een gezonde manier om door een transitieproces te komen.

De artikelen in deze reeks worden wekelijks gepubliceerd op LinkedIn. Het volgende artikel gaat over het uitproberen en wat dat met je doet.

Het vorige artikel ging over informatie verzamelen. Je kunt het hier lezen.

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”