Het kon niet op

 In Geen categorie

Ruim 50 jaar geleden moest heel Nederland aan het gas.. Er was een hoeveelheid gevonden in Groningen die nooit meer op leek te kunnen. We staan nu met beide benen weer op de grond (als die tenminste niet is weggezakt). Over één generatie is die lucht-, pardon gasbel op. We MOETEN veranderen. Waar lopen lezers van Onkruid zoal tegenaan?

Kloppen de cijfers?

De lezer laat een gasloze nieuwbouwwoning bouwen. Er komen zonnepanelen op en het huis wordt goed geïsoleerd, daarmee zou het warm moeten blijven en voor noodgevallen is er een elektrische bijverwarming. Ook zal er elektrisch moeten worden gekookt. Dat is lastig alleen daar valt overheen te komen. Er zijn zorgen over het verwarmen van het huis. Volgens de berekeningen vanachter het bureau gemaakt moet het allemaal wel kloppen, alleen voelt het straks ook wel warm en lekker in huis. Daar gaan de berekeningen niet op in en houden er ook geen rekening mee.

Spelbreker of ….

Samen met een groep kopers zijn we gaan wonen in een nieuwbouwcomplex. Samen hebben we een verwarming met houtpallets aangelegd, een soort stadsverwarming voor 22 woningen. Ook hebben we zonnepanelen geplaatst op de daken die naar het zuiden zijn gericht en alle woningen hebben driedubbel glas. We zouden anders niet meer willen. Nu heeft een van de bewoners zijn woning verkocht en de nieuwe eigenaren willen niet meedoen. Sterker het blijkt een recht te zijn dat iedere woning in Nederland  een gasaansluiting mag hebben. dat recht hebben zij opgeëist.

Uitgekookt?

Het valt mij op dat je erg je best moet doen om alles uit te zoeken wat duurzaamheid betreft en vooral zuinig met energie omgaan. Het kan wel, alleen je moet er wel om vragen. Projectontwikkelaars vinden het maar lastig om buiten de platgetreden paden iets te gaan ondernemen. Zo moet je uitkijken voor zonnepanelen in een nieuwbouwwoning. Die tellen mee voor de energie-eisen waaraan iedere woning tegenwoordig moet voldoen. Dit betekent bijvoorbeeld, dat wanneer je kiest voor zonnepanelen, de bouwer de kwaliteit van de spouwmuurisolatie verlaagt. Die kwaliteit heeft hij niet meer nodig om aan de wettelijke eisen te voldoen. Dan denk jij dat je voor duurzaamheid kiest, hij gaat voor de centen.

 

Dank: Onkruid 243

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”