Verwerken oeps geeft veerkracht

 In Geen categorie

Veerkracht beschermt je, zie het als buffer bij lastige situaties.

Optimistisch en hoopvol aan de slag gaan met projecten klinkt heerlijk, maar het is soms moeilijk om positief te blijven als er lastige situaties zijn. Lastige situaties horen bij het leven en dus ook ons dagelijks werk. Ze zijn onvermijdelijk. We kunnen nog zoveel doen om de kans te verkleinen dat er niets misgaat, maar de kans dat we ziek worden, onze baan verliezen of dat de auto kapot gaat, blijft bestaan.

Dat is waarom veerkracht is belangrijk. Veerkracht is de positieve eigenschap die je helpt om met lastige situaties om te gaan. Dat kunnen overigens ook positieve gebeurtenissen zijn: een promotie is soms ook lastig. Immers je krijgt een andere rol, je komt in een andere groep terecht. Ook en wellicht juist dan heb je veerkracht nodig.

Veerkracht is de vaardigheid om bij lastige situaties weer terug te veren en er misschien zelfs sterker uit te komen. Dat betekent niet dat je de lastige situatie niet vervelend vindt. Als jouw project op de klippen loopt, is dat niet leuk. Maar het is niet het einde van de wereld. De kunst van veerkracht is dat je niet alleen gepast verdriet en boosheid hebt, maar ook verder kijkt.

Hoe kun je hier het beste van maken? Kun je het project nog redden? Kun je je al oriënteren op een andere uitdaging? Misschien biedt de lastige situatie zelfs kansen om er beter uit te komen: opeens heb je de vrijheid om weer opnieuw te kiezen, ook al heb je daar zelf niet voor gekozen.

Veerkracht kun je zien als een buffer. Als er een lastige situatie is, verkleint veerkracht de kans op bijvoorbeeld een burn-out en andere psychische klachten. Vergelijk het met de spreekwoordelijke emmer die kan overlopen: met meer veerkracht heb je een grotere emmer of kun je de emmer sneller leeg laten lopen. Als de lastige situatie heel groot is, raakt de emmer nog steeds vol. De kans hierop is echter wel kleiner.

Eigenlijk zijn we allemaal al (een beetje) veerkrachtig. Ieder mens heeft al lastige situaties meegemaakt, groot of klein. En elk mens kan daar (een beetje) mee omgaan. Je hoeft dus niet opeens alles te veranderen om veerkrachtig te worden. Ja kan onderzoeken hoe het je in andere situaties WEL is gelukt om veerkrachtig te zijn. Dat kan je vervolgens weer oproepen en nagaan hoe dat te gebruiken in de huidige lastige situatie. Geloof het of niet: ieder mens heeft wel momenten gehad waarop hij of zij (een beetje) veerkrachtig is geweest. Ga eens bij jezelf na of er momenten zijn waarop jij succesvol veerkrachtig omging met lastige situaties. Probeer echt te kijken naar het succesverhaal. Wat heeft er toen toe geleid dat je uit die lastige situatie bent gekomen. Wat heb jij toen gedaan. En vooral wat heb jij eraan bijgedragen om uit die situatie te komen.

Kijk dan naar de huidige lastige situatie. Waar loop je op dit moment tegenaan. Waar worstel je mee? En kijk dan weer terug naar het verhaal dat je zojuist vertelde: wat deed je toen wat je nu ook kunt gebruiken? Wat zou je dan precies doen? Ga dat dan doen!! Dat is veerkracht van jezelf gebruiken en door dat opnieuw te doen en te ervaren versterkt je juist jouw veerkracht.

Dank aan Brainwash

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”