Beren op de weg

 In Action blogs, Geen categorie

In het derde deel van de serie artikelen over het transitieproces bespreken we ‘kennismaken met het nieuwe’. In dit stadium is er, als het goed is, ruimte voor de transitie. Nu gaat het om goed kennismaken met het nieuwe. Een transitieproces vraagt veel van een organisatie en van jou als persoon. Het maakt niet uit of je manager of medewerker bent, ervaren of onervaren; je doet een transitieproces altijd als mens samen met andere mensen.

In deze reeks van 10 artikelen lees je hoe je op een gezonde manier door een transitieproces komt. De artikelen zijn geschreven voor managers en medewerkers, los van hun rol in het proces. Je leest tips en vragen om het (eigen) proces te structureren en stimuleren. De artikelen worden wekelijks gepubliceerd.

Dit is de fase van het vele vragen stellen. Wat wil ik als individu? Wat wil de organisatie als geheel? Wat wil de lokale organisatie? Wat wil mijn team? Wat wil de klant? Als afnemer? En ook als mens?

Een onderzoeksfase. Vragen, beantwoorden (waar het kan), luisteren naar elkaar, uitleggen, nog een keer vragen stellen. Een beeld krijgen van wat er gaat komen. Bijvoorbeeld door benchmarking. Wat betekent de 9+ organisatie?

Vroeger werd er over de IST en SOLL situatie gesproken, over het bevriezen van de nieuwe eindsituatie. Dat is verleden tijd. Nu verandert de markt constant en snel. Daarin moet je als organisatie meeveren. Dus heb je ook wendbare mensen nodig.

Als het goed is, helpt iedere transitie om zowel de organisatie als de mensen steeds wendbaarder te maken. Dat is nu een belangrijk kenmerk van een gezonde verandering.

Wat kan de organisatie doen voor de mensen om ze te ondersteunen? Organiseren van bijeenkomsten, verzorgen van presentaties en informatie, kleine sessies met managers en medewerkers, 1 op 1 meetings met medewerkers. Zorg vooral dat ze zich veilig voelen, zodat ze de verandering (organisatorisch en persoonlijk) aandurven.

Als manager is het ook belangrijk om nu zicht te krijgen op hoe ver de medewerkers zijn in het veranderproces. Hebben sommigen extra ondersteuning nodig? Komen sommigen er zelf wel maar hebben ze even de tijd nodig? Moeten sommigen wat afgeremd worden of extra denktaken krijgen? Kunnen anderen een extra rol krijgen om andere medewerkers te ondersteunen? Met welk gevoel kijken medewerkers tegen deze verandering aan? Door deze informatie nu te verzamelen, is het veranderproces later beter te bewaken en aan te sturen.

Als medewerker: zorg dat je in deze fase net zoveel vragen stelt als je wilt. Hou voor jezelf in de gaten wat jouw snelheid is t.o.v. de organisatie en andere medewerkers. Kan jij sneller? Dan kan deze verandering een kans zijn voor jou om te groeien. Heb je meer tijd nodig? Probeer dit bespreekbaar te maken.

Aan het einde van deze fase, wil je dat mensen het gevoel hebben dat ze als mens iets met de nieuwe situatie kunnen. Zodat ze vanaf nu meer open staan voor de verandering.

De artikelen in deze reeks worden wekelijks gepubliceerd op LinkedIn. Het volgende artikel gaat over de kaders aangeven voor het transitieproces. Het HOE bepalen van de transitie.

Het vorige artikel ging over het tweede deel van het aanvaardingsproces: uitzicht krijgen op het nieuwe.  Je kunt het hier lezen.

 

Lynn Coleman en Roland Boukema

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”