Creativiteit inzetten

 In Geen categorie

Tot nu toe hebben we het gehad over het aanvaarden van de verandering, een beeld krijgen van de mogelijkheden en het bepalen van hoe te veranderen. In dit vijfde artikel uit de serie van tien gaat het om bedenken wat er gaat veranderen en het wegnemen van zorgen. Stapjes zetten in het gevoel om er voor te zorgen dat een transitieproces niet teveel gaat vragen van de organisatie en van jou als persoon. Het maakt niet uit of je manager of medewerker bent, ervaren of onervaren; je doet een transitieproces altijd als mens samen met andere mensen. Dit artikel gaat over het bepalen van wat er allemaal mogelijk is. Wat is er inhoudelijk allemaal mogelijk? Welke opties zijn er? In hoe ver zijn we in staat om dit samen voor elkaar te krijgen? Dit is een creatieve fase.

Nieuwe ideeën op tafel zetten kan alleen als mensen hiervoor open staan. Open voor het feit dat iets nieuws moet gebeuren, maar ook voor alles wat er gezegd wordt. Dit is niet het moment om te keuren of af te keuren. Dat komt later.

In deze fase ga je aan de slag met ideeën bedenken. Er zijn tig technieken hiervoor, waarvan brainstormen een bekende is, maar geen Haarlemmer olie. Denk dus goed over na wat je wilt bereiken met een ideeëngeneratie-sessie, wie aanwezig is, hoe open ze staan t.o.v. de verandering en creativiteit. Bepaal dan pas een techniek. En weet dat mensen onzeker kunnen worden door brainstormen. Moedig ze aan, laat zelf zien dat het niet erg is om iets ‘doms’ te zeggen. Het gaat om het produceren van ideeën, niet de kwaliteit of de compleetheid ervan.

Als medewerker, probeer hieraan mee te doen. Als je ineens een idee in je hoofd tegenkomt, breng het in. Het is misschien geen volledige of kloppende oplossing, maar kan iemand anders helpen om er wel op te komen.

Een belangrijk aspect voor managers in deze fase is het wegnemen van zorgen die mensen hebben. Wat wordt er van mij verwacht straks? Hoe moet ik dit concreet doen straks? Hoe staat de manager erin? Kan ik het wel? En niet onbelangrijk, What’s in it for me?

In een transitie, moeten de doelen van de mensen, het management en de organisatie op één lijn komen. Check of dit zo is tijdens deze fase.

Naast het organiseren van ideeën-sessies, is het belangrijk als manager om schouderklopjes uit te delen. Laat de mensen zien dat je het als manager waardeert wat ze doen. Dat het helemaal ok is om twijfels te hebben – dit hoort bij het proces. De organisatie wordt daardoor uiteindelijk sterker.

Als medewerker, is onze top tip om te delen wat je meemaakt. Onthoud dat alle verandering onzekerheid met zich meebrengt, het lijkt soms een achtbaan van pieken en dalen. Daaraan merk je dat je al verandert.

Doel van deze fase is dat mensen vertrouwen krijgen in zichzelf en in de anderen, dat de transitie gaat lukken.

Deze reeks van tien artikelen zijn geschreven voor managers en medewerkers, los van hun rol in het proces. Wij geven tips en vragen om het (eigen) proces te structureren en stimuleren. De artikelen in deze reeks worden wekelijks gepubliceerd op LinkedIn. Het volgende artikel gaat over het verzamelen van informatie. Het in- en aanvullen van de ideeën uit deze fase.

Het vorige artikel ging over de kaders aangeven voor het transitieproces.  Je kunt het hier lezen.

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”