Loslaten van het oude

 In Action blogs

Een transitieproces vraagt veel van een organisatie en van jou als persoon. Het maakt niet uit of je manager of medewerker bent, ervaren of onervaren; je doet een transitieproces altijd als mens samen met andere mensen. En in zo’n proces heeft ieder zijn eigen snelheid.

In deze reeks van 10 artikelen lees je hoe je op een gezonde manier door een transitieproces komt. De artikelen zijn geschreven voor iedereen, los van hun rol in het proces. Je leest tips en vragen om het (eigen) proces te structureren en stimuleren. De artikelen worden wekelijks gepubliceerd.

Dit artikel (deel 1/ 10) gaat over het eerste deel van het aanvaardingsproces: loslaten van het oude. Aanvaarding betekent beseffen dat de verandering toch gaat gebeuren.

Veranderen is niet eenvoudig. Onze hersenen vragen veel energie. Alles wat we op de automatische piloot doen scheelt daarbij. Maar de automatische piloot werkt alleen als de situatie hetzelfde blijft. Als we veranderen, wordt ons handelen, ons denken en ons voelen anders. Dat kost vaak veel tijd en energie.  Met andere woorden je moet ruimte hiervoor maken.

We hebben dan ruimte nodig om open te kunnen staan voor nieuwe vragen en ontwikkelingen. Om onszelf onder de loep te nemen. Die ruimte is er niet altijd gelijk. Dan moet je eerst het oude opruimen. Feitelijk wat je in deze fase te doen hebt, is loslaten van de hoop op een beter verleden.

Iedereen maakt een eigen verandering mee met een eigen beginpunt en eigen vermogen om te veranderen. Iedereen is hierin anders.

De privé situatie speelt ook een sterke rol. Als alles rustig en stabiel is, is er meer ruimte voor verandering. Dat heb je als werkgever niet in de hand, als werknemer ook niet altijd. Toch moet je er iets mee. Want de transitie, de nieuwe werkelijkheid, gaat door.

Mensen zien veranderingen vaak als slecht nieuws, als afscheid nemen. Kübler Ross omschrijft een aantal primaire reacties hierop: boosheid, verdriet, ontkenning en aanvaarding. Er is geen standaard- of goede volgorde hierin. Deze reacties kom je ook tegen op de werkvloer of bij jezelf als een verandering zich aandient.

Het loslaten van het oude is ook geen rechttoe rechtaan proces. Het kan zijn dat je later in de transitie nog even terugvalt. Dat kan. Hou er ook rekening mee dat je hoofd en gevoel verschillende snelheden hebben. Wat je hoofd weet, hoef je nog lang niet zo te voelen.

En wat als je geen ruimte krijgt om te ‘rouwen’ om het verleden? Soms loop je mee met de verandering, maar niet van harte. Soms kun je geen nieuwe ideeën bedenken. Soms vertrek je naar een ander bedrijf. Soms word je ziek. Soms loop je helemaal vast.  De kosten kunnen torenhoog zijn: omzet, HR, menselijk.

Erg belangrijk dus om voldoende ruimte in te bouwen voor het loslaten. Net zo belangrijk als erniet eindeloos in blijven hangen. Want de verandering gaat door.

De artikelen in deze reeks worden wekelijks gepubliceerd op LinkedIn. Het volgende artikel gaat over het tweede deel van het aanvaardingsproces: iedereen heeft een eigen snelheid bij verandering. Niet erin blijven hangen maar voorbereiden op de verandering, in je eigen tempo.

 

Lynn Coleman m.m.v. Roland Boukema

Recent Posts
Showing 2 comments
 • René Schoone
  Beantwoorden

  Herkenbaar verhaal. De vraag die bij mij opkomt is wel: wat wordt bedoeld met de ruimte die nodig is en gegeven moet worden? Ruimte in tijd? Ruimte in de zin van het gesprek erover voeren?

  • Roland Boukema
   Beantwoorden

   Hallo René, ja ruimte …. dat kan echt van alles zijn. Belangrijk is dat iemand zijn/haar emoties maar krijt kan. De een die moet zijn verhaal kwijt en dan hoor je 10.000 keer hetzelfde. De ander help je het meest door bij iemand te zijn en dan gewoon niets zeggen en de ander gewoon gezelschap houden, alleen dat is steunen. Weer een ander gaat stilletjes op zijn werkkamer zitten en blijft daar een aantal dagen. Nog een ander loeit de hele boel bij elkaar van woede, de ander huilt enorm. belangrijk is dat die emoties er mogen zijn zoals die bij die ene mens horen. dat dan steunen, de ruimte geven. Mensen zijn gelukkig niet allemaal hetzelfde dus er is geen eenduidige aanpak, wel benadering. D.w.z. mensen laten zijn zoals ze zijn

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”