Terugblik op en samenvatting van transitie

 In Geen categorie

In voorgaande artikelen heb je gelezen over de stappen in het proces om bij dit punt te belanden. Nu ligt er een praktische business case, waar de mensen ook achter staan. Geen oplossing van boven af, maar samen bedacht en gevoeld. Zodat iedereen meekan in de verandering en de vernieuwing.

Het is essentieel dat alles op 1 lijn zit, operationeel, tactisch en strategisch. Maar ook inhoudelijk op resultaten en op menselijk niveau. De vernieuwing moet kloppen. Als het goed is, heeft het management hier gaandeweg op gelet, maar ook tijdens een verandering kan van alles veranderen. Dan is het soms nodig om alsnog zaken aan te passen zodat ze beter op elkaar aansluiten.

Op dit moment zijn er nog mogelijke routes voor hoe verder te gaan. Bijvoorbeeld hoe de marktteams als 9+ organisaties kunnen werken. In deze fase maak je een keuze uit de mogelijke scenario’s en ga je als team aan de slag. Mensen ervaren wat anders is dan vroeger.

Als het goed is, zijn er nu aan tenminste de volgende voorwaarden voldaan:

 • Er is afscheid genomen van het verleden;
 • Mensen hebben kunnen proeven aan de nieuwe situatie;
 • Ze hebben hun zorgen geuit;
 • Ze hebben veel vragen gesteld;
 • Er zijn veel ideeën en veel informatie verzameld;
 • Mensen worden ondersteund in hun persoonlijke veranderingsproces;
 • Klanten, leidinggevenden, belanghebbenden en de centrale organisatie zijn betrokken;
 • Strategie, tactiek en de operatie zijn op 1 lijn;
 • Managementstijl past bij de gekozen benadering;
 • Mensen kunnen het beste uit zichzelf terugvinden in de nieuwe situatie;
 • Er is ruimte geweest voor het gevoelsaspect en het rationele;

Hiermee is er een solide en zorgvuldige basis gelegd voor een succesvolle transitie. Als manager moet je dan wel nog bewaken dat er geen terugval in oud gedrag plaatsvindt.

De artikelen in deze reeks zijn wekelijks gepubliceerd op LinkedIn. Je hebt gelezen hoe Cochin approach omgaat met transitieprocessen, altijd met de mens centraal. Omdat we overtuigd zijn dat dit tot de beste resultaten leidt. Voor iedereen.

De reeks van artikelen zijn gebaseerd op onze eigen harde en praktijk ervaringen met veranderingen, als manager, als coach van teams en het trainers van teams. Altijd als mens die dagelijks bezig is de verandering die van hogerhand wordt gewenst daadwerkelijk realiteit te laten worden.

Wil je nog delen van de reeks (of de reeks helemaal) nalezen? Of wil je meer informatie over hoe wij zijn omgegaan met transitieprocessen? Wil je je eigen ervaringen met ons delen? Of informatie over het boek ’10 versnellingen naar resultaat’?  Of heb je specifieke vragen die je graag met ons afzonderlijke wilt bespreken? Klik dan op onze namen en je krijgt onze contactgegevens.

Dank voor het lezen en veel succes met transitieprocessen gebaseerd op de menselijke maat

Lynn Coleman en Roland Boukema

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”