OEPS maakt zinvolle bestemming

 In Action blogs

‘Alice rent achter het witte konijn aan om op tijd bij de Harten Koningin te zijn. In een donker bos raakt Alice het konijn kwijt en er zijn verschillende wegen in het donkere bos. Welke weg moet ze nemen? Ze is verdwaald… .. Dan ziet ze een kat en daar vraagt ze aan: “Kunt u mij alstublieft vertellen welke kant ik op moet? “Dat hangt voor een belangrijk deel af waar je naar toe wilt”, zegt de kat. “Dat maakt me niet uit, als ik hier maar uitkom”, zegt Alice in paniek. “Maar Alice, als het je niet uitmaakt, dan maakt het niet uit welke kant je op gaat”, krijgt ze als antwoord van de kat.’

‘Zomaar’ een fragment uit mijn favoriete sprookje Alice in Wonderland. Voordat je de route gaat plannen, is het handig om te beslissen waar je uiteindelijk uit wilt komen.

Ik ontmoet in mijn werkzaamheden als coach en adviseur regelmatig ondernemers die nauwelijks weten waar ze naartoe op weg zijn. Dat betekent dat besluiten vaak reactief genomen worden en niet zelden vanuit angst. Zonder bestemming wordt een planning of een route bepalen behoorlijk ingewikkeld.

Bestemming: de stip aan de horizon

Wat mij enorm geholpen heeft is het daadwerkelijk gaan bepalen van die bestemming. Waar sta ik voor en waar ga ik voor? Dat gaat verder dan omzetdoelen en winst najagen. Natuurlijk gun ik mezelf een belegde boterham, maar ik gun mezelf nog veel meer dat ik iedere dag mijn talent leef. Vanuit mijn persoonlijke missie ben ik de vertaling gaan maken naar een Businessmodel. Ik ben van de uiteindelijke tekst op mijn grafsteen naar de tekst op mijn visitekaartje gegaan. Op mijn grafsteen staat: “Hij was een vriend”. Daarin zit vertrouwen, verbinding, diepgang en duurzaamheid. Dat zijn de kernwaarden van mijn bestaan. Mijn bestaansrecht is ook het bestaansrecht van mijn onderneming. De bestemming wordt daarmee helder, geeft mij richting en daarmee wordt mijn droom gevisualiseerd. Samen met mijn vrouw Nicolle een oude boerderij inrichten waarmee we heel veel mensen, ondernemers, teams kunnen begeleiden in hun ontwikkeling. Vanuit vriendschap en vertrouwen.

Deze stip aan de horizon geeft mij dagelijks de energie om te doen wat ik doe. Samen met de werkzaamheden waar ik ook elke dag van geniet, omdat die aansluiten bij mijn kernwaarden.

De combinatie van de kernwaarden, missie en bestemming creëert de basis voor een gedegen  planning.  Een planning die als doel heeft om nog meer onze passie te gaan leven en nog meer ons talent in te gaan zetten om iets achter te laten op deze wereld.

Zinloos

Een planning zonder bestemming is zinloos. Het woord zinloos betekent echter veel meer dan doelloos. Het betekent ook zonder zin. De zin van het leven en de zin in het leven. In het begin van het sprookje zegt de moeder van Alice tegen haar “dan moet je maar zin maken”. Ik ben bang dat ze daar meer gelijk in heeft dan dat we met zijn allen in de gaten hebben.

Dank je wel Peter Nouwen

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”