Voornemen 2018: vertrouw op toekomst

 In Action blogs

“Ik zou wel wat meer vertrouwen willen hebben in de toekomst!” Dat was het antwoord van een onderneemster die ik laatst vroeg hoe het met haar ging. “Waarom heb je minder vertrouwen in de toekomst?”,  was mijn wedervraag. Ze vertelde dat haar werk als dierenarts in haar eigen praktijk op de tocht stond. Ze heeft reuma en steeds meer last van haar lichamelijke beperkingen. De dierenartsenpraktijk draait op 3 andere medewerkers en het valt haar zwaar niet meer volledig mee te kunnen doen.

We zijn samen op zoek gegaan naar haar talenten, competenties en passie en ik was erg benieuwd waarom ze ooit dierengeneeskunde was gaan studeren. Het antwoord was evident, ze wilde heel graag meewerken aan het creëren van een betere en gezondere wereld voor alle (huis-)dieren in haar directe omgeving. Uit een uitgebreide talentscan bleek dat ze niet alleen vanuit een wetenschappelijke studie dierenarts is geworden, maar ook de persoonlijkheid bezit om succesvol ondernemer te zijn, een goede consultant te worden en daarnaast ook nog erg commercieel kan zijn. Een bijzondere combinatie voor een dierenarts, die ook veel meer mogelijkheden aan het licht bracht dan enkel het runnen van een eigen dierenartspraktijk. Ze is nu aan het kijken of ze haar ervaring als dierenarts gecombineerd met de commerciële ondernemer in haar in een ruimere context kan gaan inzetten binnen de dierenartsenbranche. De mogelijkheden hierin zijn legio en dat heeft haar weer alle vertrouwen gegeven in de toekomst. In háár toekomst!

Begin met het waarom

In mijn beleving  is er altijd een oplossing en komen er altijd kansen. De zekerheid zit namelijk in jou als ondernemer! Als jij helder hebt wat je talenten en competenties zijn  en vooral ook waarom je doet wat je doet dan komen die kansen! Simon Sinek heeft het in zijn boek “Begin met het waarom” ook over: “Mensen kopen niet wat je verkoopt, maar waarom je het verkoopt”.

Geld is geen drijfveer!

Een tijd terug kwam ik een ondernemer tegen die aan het klagen was over de moordende concurrentie. Bij navraag bleek dat het vooral een strijd was die gevoerd werd op prijs. Hij gaf aan heel moe te worden van klanten die alleen maar over hogere kortingen konden praten. Op de vraag waarom hij ooit zelfstandig ondernemer was geworden, was toch vooral het antwoord dat hij financieel onafhankelijk wilde zijn. “Dus je doet het voor het geld?” Het antwoord was ja. Ik vroeg of zijn personeel ook alleen maar om loonsverhoging kwam vragen. Hij zuchtte en knikte van ja.

Helaas hield hij zijn centjes blijkbaar zo goed vast dat het kwartje niet meer kon vallen.

Vertrouw op jezelf

Ik ben er van overtuigd dat de onderneemster uit het eerste voorbeeld haar weg wel gaat vinden. Vanuit haar teruggekeerde zelfvertrouwen gaat zij het succes en het geluk weer vinden. De tweede ondernemer wens ik vooral veel wijsheid toe.

Als je weet waarom je doet wat je doet en je gelooft er zelf heilig in dan zal je dit gaan uiten, gaan uitstralen en dan komen de kansen vanzelf. Vanuit jouw eigen waarom heeft onzekerheid plaatsgemaakt voor vertrouwen. Begin 2016 goed met vertrouwen in jezelf, vertrouwen in je bedrijf en vertrouwen in de toekomst!

Peter Nouwen

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”