Je-eigen-manier-van-doen werken

 In Geen categorie

Ieder mens is uniek en daar zijn er meer dan 7,5 miljard van en allemaal verschillend. Je-eigen-manier-van-doen maakt je uniek. Nu hebben we het gehad over OEPS-momenten. Het OEPS-moment is het ultieme einde van een proces dat heeft geleid tot dat OEPS-moment. Je “normaal’ gedragen is zo ongezond als het maar zijn kan. Dat proces is voor cochin-approach hartstikke onnatuurlijk. Volgens cochin-approach is het oeps-moment dat het ongezonde ‘normaal-proces’ te zeer gaat afwijken van jouw eigen biologische natuurlijke proces. Op OEPS komt de man met de hamer. Dan komt jouw biologische proces zodanig in verzet dat het je een klap op je kop geeft en zegt “nu is het genoeg”, “nu ga je echt maar eens naar jezelf luisteren”. Natuurlijk ben je dan van goede wil en neem je van alles voor om maar te bereiken dat je niet nog een keer die hamerman tegenkomt. Dus dan moet je terug naar “je-eigen-manier-van-doen”. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk dat je je beseft dat er een aantal “levens”aspecten zijn waar keuzes liggen. Op basis van die keuzes maak je beslissingen. Het zijn die beslissingen die dan bepalend zijn voor je toekomst. Welke keuzes zijn er dan zoal?

  1. Eerlijk zijn naar jezelf. Durf je voor jezelf te zeggen dat je uniek bent! Ook al is het wetenschappelijk bewezen, durf jij dat voor jezelf te erkennen? En hoezo dan niet? En als je dat wel zegt, handel je er dan naar?
  2. Het verkeerde moment. Mooi gezegd Roland, alleen ik heb gelijk en dat zullen ze weten!! D kan je instelling zijn om te leven. Echter alle mensen zijn uniek, en ze moeten samenleven. Dat kan niet anders. Dan gebeurt er tussen die mensen wat. Dat wat er gebeurt, wat is jouw rol daarin. Is jouw instelling om de boeman te zijn? Is het jouw keuze boeman te zijn of wat zou je anders willen zijn?
  3. We zijn allemaal onderdeel in het leven. We staan er niet buiten, nee we zijn er onderdeel van. Het leven is niet maakbaar en het laat zich niet dicteren. Dus als je een onderdeel bent “wat voor onderdeel ben je dan? Zeg je “zit niet te zeuren, doe wat ik zeg of zeg je “hoe kan ik met mijn talenten beter samen aan de slag gaan? In het eerste geval plaats kies je ervoor jezelf buiten het leven te plaatsen en in het andere geval zit je er middenin.
  4. En als je weet wat door onderdeel je bent, wat is dan je functie als onderdeel? Ben je figurant, ben je een basisspeler (en welke plaats heb je dan in het elftal) of ben je een profiteur? Soms moet je ervoor kiezen om even gedekt te zijn omdat het economisch tegen zit. Dat is niet altijd zo! Wordt het dan beter, kies je er dan voor om te blijven zitten, of ga je aan de slag om jouw-onderdeel-zijn steeds beter waar te maken in dit leven en met je werk.
  5. Belangrijkste kenmerk van leven is dat het leeft. Het is iets dat zich voortdurend ontwikkelt. Al wat leeft ontwikkelt zich, ook jij. Hoe ben jij daarmee bezig? Ben je bewust bezig jouwzelf te ontwikkelen of laat je het gebeuren? Neem je zelf de leiding in jouw persoonlijke ontwikkeling of laat je je leiden door de omstandigheden
  6. Wat is persoonlijk ontwikkelen voor jouw? Is dat steeds betere prestaties neerzetten om maar te laten zien hoe goed je bent? Persoonlijk ontwikkelen kan ook zijn steeds beter de goede mens worden wie je bent. Daarom is het onderzoek welk onderdeel je kan zijn in leven en werk zo nuttig.

Dit zijn een aantal aspecten waar keuzes nodig zijn. Ieder van ons zal er een aantal bij kunnen plaatsen, of anders willen invullen of weglaten. Dit soort keuzes maken dat mensen o.a. verschillen. Het zijn juist die verschillen, die het samen leven en samen werken zo boeiend maken. Onderzoeken welke keuzes mensen hebben gemaakt, wat die verschillen zijn en dan nagaan hoe met die verschillen om te gaan. Immers juist door die verschillen zijn we in staat elkaar te helpen, te helpen om verder te komen in onze ontwikkeling in dit leven en met ons werk. Daar wil cochin-approach bij helpen.

Recent Posts

Leave a Comment

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u geïnformeerd blijven? Laat dan hier uw gegevens achter. Dan houden wij u maandelijks op de hoogte met onze informatiebulletin t.w. “de Stroomversnelling”